Elemente modulare PUR-ICF,
soluția pentru case pasive, nzeb
Descriere
Elementele modulare tip PUR-ICF (Polyurethane-Insulated Concrete Forms) sunt blocuri de spumă poliuretanică cu o densitate medie de 50-60 kg/m3 (este in funcție de geometria matriței și de rezistența mecanică intenționată). O clădire construită din PUR-ICF oferă un nivel de izolare termică foarte ridicat precum și o bună izolare fonică, ceea ce îl face adecvat pentru folosirea în construcția oricăror clădiri civile (case nzeb, blocuri), clădiri industriale (depozite, fabrici), piscine și acumulatori termici, depozite izoterme de legume şi fructe etc. Prin placarea pereților construiți din elementele modulare PUR-ICF cu diverse plăci (oxid de magneziu, ghips carton, etc.), construcția este adaptată în funcție de domeniul de folosire.
Blocurile din spumă poliuretanică PUR-ICF se prezinta sub mai multe forme constructive în functie de rolul lor în ansamblul clădirii. Ele au în general o suprafaţă de 1 metru pătrat (200cm x 50cm x 32cm,11 kg/element) şi au în interior o reţea de canale prin care se introduce armătura de otel şi se toarnă betonul. Rezultă astfel o structură (reţea) de rezistență formată din stâlpi de beton armat și zăbrele deosebit de eficace. Blocurile din poliuretan sunt concepute să se asambleze cu precizie, având prevazute orificii de asamblare, rezultând un perete perfect plan si drept. Elementele de planşeu se montează între grinzi prefabricate.
Izolație termică extremă
Elementele modulare din poliuretan PUR-ICF sunt materialele cu cea mai bună izolare termică existente pe piață.
Transferul termic pe un perete exterior este mai mic de 5 W/m2 la o diferență de temperatură interior – exterior 40°C. Blocurile PUR-ICF prezintă o conductibilitate termică cu 50% mai mică decât polistirenul. Vata minerală are proprietăţi şi mai scăzute.
O construcție de 100 m2 elemente modulare PUR-ICF, dacă nu s-ar ține cont de pierderile prin geamuri, are un necesar termic de sub 1kWh. Izolarea termică a zidului din element modular PUR-ICF de 32 cm este echivalentă cu:
= 1.200 cm de zid de lemn
= 6.000 cm zid de beton
= 40 cm zid de caramida + 30 cm strat de polistiren
Lipsa punților termice
Punţile termice sunt acele zone are construcţiei pe unde căldura se pierde mai rapid şi în mod inutil. Aceste punţi termice sunt cauzate de un asamblaj neetanş a elementelor portante ale edificiului.
Construcția cu blocuri ICF elimină punțile termice ceea ce înseamnă (pe langș contribuția la creșterea nivelului de izolare termică) eliminarea:
-
condensului
-
mucegaiului
-
posibilitatea de dezvoltare a bacteriilor.
Prin eliminarea punţilor termice se creeaza un plus de confort şi sănătate pentru persoanele care locuiesc în astfel de clădiri. De asemenea se preîntâmpina degradarea prematură a finisajelor edificiului.
Fiabilitate foarte ridicată
Spuma poliuretanică din care sunt construite elementele PUR-ICF este deosebit de rezistentă la actiunea apei, chiar şi a apei sărate, a parazitilor şi acizilor diluaţi. Deoarece elementele sunt realizate prin matriţare cu spuma poliuretanică, elementele modulare PUR-ICF au o permeabilitate extrem de redusă la apă, deoarece are o structură celulară închisă.
Pe termen lung, spuma poliuretanică rezistă la temperaturi cuprinse intre -40 grade C şi +100 grade C. Experiența a dovedit că după 50 ani de la fabricarea primei spume poliuretanice (producatorul german BASF), nivelul de izolare termică a scăzut cu mai puțin de 1%.
În comparaţie cu poliuretanul din elementele PUR-ICF, polistirenul este net inferior din punct de vedere al rezistenţei la intemperii, îndeosebi la acţiunea apei. polistirenul se degradează la acţiunea apei, permiţând infiltraţiile, fapt care ii conferă o durată medie de viata de 10-12 ani. Aceasta remarcă se impune a fi facută având în vedere ca cele mai “evoluate” elemente de constructie existente pe piata (din punct de vedere al nivelului de izolaţie) folosesc numai polistirenul. Tot în acest context este de menţionat şi cazul folosirii polistirenului pentru anveloparea termică a clădirilor (în cazul Romaniei a fost o intensă campanie susţinuta din fonduri publice pentru reabilitarea termica a clădirilor folosind plăci din polistiren, acţiune ce s-a dovedit a fi un eşec). Pe lângă faptul că nu a contribuit esenţial la creşterea gradului de izolare termică, polistirenul s-a degradat în câţiva ani, din cauzele pe care le-am precizat mai sus.
Un alt aspect important de remarcat este faptul că polistirenul pierde 3% pe an din nivelul de izolare, iar poliuretanul pierde doar 3% din nivelul de izolare in 150 de ani.
Placarea elementelor modulare PUR-ICF cu plăci de oxid de magneziu (nu cu plăci de gips-carton cum este uzual în momentul de faţă) este un element care contribuie la rezistenţa pereţilor la factorii externi. Plăcile de oxid de magneziu sunt rezistente la lovituri şi la acțiunea apei, putând fi inundate complet fără a se degrada, în comparaţie cu plăcile de gips-carton care sunt casante şi absorb apa, ceea ce duce la degradarea lor prematuraă.
Prin montarea armăturilor şi turnarea betonului în reteaua de goluri din zidurile portante, se creeaza o structură de rezistenţă de stâlpi zăbreliti. Aceasta structură internă de armare confera posibilitatea construirii de clădiri înalte în zone cu activitate seismica intensă. Faptul ca betonul umple structura atât vertical cat şi oblic asigură structurii o rezistenţă sporită, casa realizata din acest material este o construcţie cu un coeficient mare de durabilitate şi rezistenţă la factori externi (vibraţii, acţiunea vântului, seisme etc.)
Viața estimată a construcției din elemente modulare poliuretanice PUR-ICF este de minim 100 ani.
Rezistență la seisme
Rezistența la seisme este foarte ridicata datorită structurii de rezistență formată din stâlpi de beton armat și zăbrele. Aceasta structura se obtine datorita faptului ca elementele modulare PUR-ICF au o retea de canale, care se extinde la nivelul intregului zid datorita modul in care sunt imbinate aceste elemente modulare, iar in aceste canale se monteaza armaturile si se toarna beton, rezultand astfel o retea de stâlpi de beton armat și zăbreliți.
Aceasta retea este complinită de sistemul de grinzi, stâlpi, centuri și planșee, deasemenea realizate cu elemente PUR-ICF. Clădirea va avea o structură de monolit datorită faptului că betonul din planșee și zidăria portantă a unui nivel se toarnă în același timp.
Proces de construcție facil
Blocurile de poliuretan PUR-ICF şi modul în care a fost concepută asamblarea lor permite construirea cu viteză mare, dublată de o precizie deosebită.
Procedeul de construcție este foarte simplu. Zidăria se construiește ca și un “Lego”, elementele centrându-se și îmbinându-se unele cu altele, obținând ziduri plane și precise.
După montare se obține un zid drept pe care se monteaza plăci de oxid de magneziu (recomandabil), rigips (ghips carton), etc., rezultând astfel o suprafaţă plană, astfel că nu se impun lucrări ample şi costisitoare pentru realizarea finisajelor.
Datorită greutății reduse a elementului modular PUR-ICF (11 kg/element,200cm x 50cm x 32cm), manipularea acestuia este foarte ușoară, astfel ca rezultă un timp scurt de construcție. Este nevoie doar de 4 zile pentru un nivel de construcție, la stadiul de semifinisat, cu o suprafață de 100m2, având 4 muncitori. Nu necesită folosirea de utilaje grele, iar datorită asamblării ușoare, personalul muncitor nu necesită calificare înaltă.
Construcția rezultată este cu aproximativ 300% mai ușoară decât o construcție ce foloseste materiale convenționale.
Izolație fonică foarte bună
Datorită proprietăţilor fizice ale spumei poliuretanice şi a modului în care sunt concepute şi realizate elementele modulare PUR-ICF, se obţine o izolare fonică foarte bună a construcției care foloseste astfel de elemente, generând un confort sporit.
Nepoluante
Procesul de fabricaţie al elementelor modulare din poliuretan PUR-ICF nu generează factori poluanţi asupra mediului ambiant.
Lucrările de construire cu astfel de elemente modulare sunt mult mai “curate”. Acest lucru se datoreaza (printre altele) faptului că nu sunt necesare utilaje grele, nu sunt necesare cofraje, zgomotul este redus, ambalajele şi alte reziduuri sunt puţine, personalul este redus şi viteza de execuţie este foarte ridicată.
Orice deşeu de spuma poliuretanică va fi refolosit în procesul de productie.
Preț redus
Ca exemplu, menţionăm că un metru patrat de produs similar ca izolare termică existent pe piaţă, considerat “varful tehnicii actuale” (construit din polistiren) este de 90 euro, în timp ce un metru patrat de PUR-ICF costa 70 euro.
Un alt aspect relevant este costul redus cu finisajele unei case pasive construite cu PUR-ICF datorita planeităti perfecte a pereţilor.